Amfiler Hakkında Bilgiler

İçinde : Makaleler Üzerinde: Saturday, April 21, 2018 Yorum: 0 Hit: 5766

Amfiler Hakkında Bilgiler 

 Herhangi bir ses sistemin en başlıca hatta kalbi diyebilceğimiz cihazı amfisidir. Basit gösterimle ses sistemimizde sesi açıp kapattığımız, dinleyeceğimiz kaynağı (cd,Radyo,kaset vb) seçtiğimiz bölümdür. Amfiler kaynakların (cd,Radyo,kaset vb) bağlanmasıyla ses sinyalini yükseltip Watt a çevirerek hoparlör girişlerine verir. Bağlanan hoporlörden çıkan ses amfinin karakteriyle ve performansı ile değişebilir. Amfiler de Watt miktarları marka ve modele göre değişiklik gösterir. 

Receiver
   Receiver Radyo ve amfinin birleşimidir. 1960'dan bu yana üretilen reciveraların amfilerden tek farkı radyolarının amfinin içinde olmasıdır. Receiverlar da amfilerle aynı işi yapar fakat modeller arasında Watt farkları ve karakteristik ses özellikleri farklılık gösterebilir.


Amfi Çeşitleri :
1- Lambalı Amfi 
   Lambalı amfiler, ses sinyalinin şiddetini veya genliğini arttırmak için lamba olarak da adlandırılan elektron tüpleri kullanan elektronik cihazlardır. 1960 ve 1970 li yıllarda lambalı amfiler büyük oranda Entegre amfilerle değiştiler.
Bugün lambalı amfiler daha çok hi-end, hi-fi ve muzik amfilerinde ses karakteristikleri nedeniyle kullanılmaktadır.


2- Preamfi 
   Bir preamfi küçük bir elektronik sinyali tekrar işlemek veya yükseltmek amacıyla ayıran bir elektronik amfidir. Preamfi genelde sinyaldeki distorsyonu ve gürültüyü azaltmak için ses kaynağına yakın bir şekilde yerleştirilir.
Genelde eski pikapların sinyal seviyesi düşük olduğundan dolayı amfilere bağlanmaları için preamfi devresiyle sinyal seviyesinin yükseltilmesi gerekir. Stereo amfilerde genelde pikap gibi düşük sinyal seviyesi olan cihazları bağlamak için PHONO girişi bulunmaktadır. PHONO girişi bulunmayan amfilere dışarıdan preamfi takılmaktadır. Yeni üretilen pikapların içinde genelde preamfi bulunmaktadır ve amfideki PHONO dışında herhangi bir girişe bağlanabilirler.


   Ev ses sisteminde bir preamfi aynı zamanda değişik ses kaynakları arasında geçiş yapan ve ses yüksekliğini kontrol eden anahtarların bulunduğu bir cihaz olarak da adlandırılır. Bu durumlarda preamfi, amfiden ayrı bir cihaz durumunda bulunabilir ve ses sinyali Power Amfi adı verilen amfi ünitesi ile birlikte çalışır. Preamfi ve power amfinin ayrı katlarda olması amfinin güç ünitesinin ses kaynağı üzerindeki distorsiyon ve noise etkisini azaltarak yükseltirken daha az bozulmuş bir ses sinyalinin işlenmesini sağlar.


3- Power Amfi 
   Bir power amfi, düşük elektronik sinyalleri hoparlörlerin sürebileceği ve insanın duyabilileceği frekanslara (20-20kHz) yükselten elektronik cihazlardır. Genelde bir Preamfi ile beraber kullanılırlar.


4 Surround Amfi (Sinema Sistemi Amfisi )
   AV receiver olarak da bilinen surround amfiler ev sineması sistemlerinde kullanılan cihazlardır. Temel işlevi birçok kaynaktan gelen ses ve görüntü sinyallerini hoparlörlere sürmek ve ekrana yansıtmaktır.Sinema amfilerinde 5.1, 6.1 ve 7.1 rakamları noktanın solunda kalan rakam sistemde desteklenen hoparlör sayısını, sağında kalan 1 rakamı da subwoofer sayısını ifade eder. Bu aynı zamanda cihazın desteklediği dijital sinema ses sinyallerinin maksimum kanal sayısını da belirtir.


5- Entegre amfi
   Preamfi ve Power amfi biradadır.Amfikatörü oluşturan alt birimlerin, yani preamfikatör, ses işlemcisi, güç amfikatörü, besleme ve kontrol devreleri gibi birimleri tek bir gövdede içermesidir.


Resimler görseldir.

YAZAR :  OĞUZ BERK (BERK PLAK)

Yorumlar

Bir Yorum Bırak