Blues ve Caz Arasındaki Farklar

İçinde : Makaleler Üzerinde: Thursday, July 26, 2018 Yorum: 0 Hit: 4326

Blues ve Caz Arasındaki Farklar 


Caz ve Blues birbirine benzeyen; ancak ayırt edilebilirliği yüksek iki müzik türüdür. En temel fark ise enstrümanlarda ortaya çıkar. Blues’da ağırlıklı olarak gitar kullanılırken Caz’da bas, saksafon ve piyano ön plandadır.
Caz’ın kökenleri Blues müziğe dayanmaktadır. Jazz’ın tarihsel gelişimi de Blues’da olduğu gibi Eski Afrika’da gerçekleştirilen törenlerde başlamıştır. Buna ek olarak Caz, Batı dünyası geleneklerinden de etkilenmiştir.
Blues, Caz ile kıyaslandığında daha melankoliktir. Caz daha karmaşık melodiler barındırır ve daha hareketlidir.Caz kent, Blues ise kırsal kökenlidir.Her iki tür de doğaçlamaya müsaittir; ancak Caz daha armonik, deneysel ve serbest bir tür olarak tanımlanabilir. Blues ise ritmik ve melodik bir yapıya sahiptir.Blues’da vokal, caz’da ise enstrüman ön plandadır.
Amerikan Caz üstatları; Caz’ın belirli bir kalıba sığdırılamayacağını, matematiksel hesaplamalara dayanmayacağını ve Caz’ın duygulara ait olduğunu savunurlar. Caz’ın bir metodu olmadığını, acıyı ve protestoyu ifade ettiğini belirtirler.Caz müziğindeki ırklar arası tınıdan dolayı kuzeyden birçoğu caz müziğini benimsedi ve onu ülke çapında popüler bir müzik haline getirdi. Cazın popülerliğinin patlamasının aksine, blues sadece Texas ve Chicago’da nüfuz etmiştir.Blues'da 4/4'lük ritmler kullanılır ama caz'da 4/4,3/4,6/8,7/8 gibi çeşitli ritmler kullanılır.

YAZAR :  OĞUZ BERK (BERK PLAK)

Yorumlar

Bir Yorum Bırak