Bir plağın ses kalitesinin iyi olması için gereken koşullar

İçinde : Genel Bilgiler Üzerinde: Thursday, July 11, 2019 Yorum: 0 Hit: 4956
  Plağa basılacak olan ana ses taşıyıcısının kaliteli olması : Bu tamamen müziğin stüdyo kayıt ve mastering kalitesi ile düz orantılıdır.        Yani kısaca kaliteli bir ortamda ve ehil kişiler/ton maister tarafından hazırlanması ve plağa basılacak olan sesin kaliteli olması.
  Stüdyoda elde edilen ve son çıkan sesin plak kalıbına (eski adıyla master yeni adıyla stamper) aktarılmasının doğru ölçümlerle yapılması.
   Eskiden değişik yöntemlerle hazırlanan stamper günümüzde artık DMM (Direct Metal Mastering) işlemi ile direkt olarak ses masterinden metal kalıba (stamper) kazınması ile yapılmaktadır. Bunun en büyük avantajı ana ses masterinden sesin kalıba aktarılmasıdır. Yani başkaca bir ara işlemler olmaksızın yapılmasıdır.
   Bir plak yivler ve setlerden oluşmaktadır, dolayısıyla bu yiv ve setler ne kadar doğru hazırlanırsa ses kalitesi de o kadar iyi olacaktır.
   Plak baskı malzemesinin kırık malzemenin geri dönüşümünden olmaması gerekmektedir.
   Bazı firmalar %40 oranında dönüşüm malzemesi kullanabilmekte ve doğal olarak söz konusu tasarruf satış fiyatlarına yansımakta.         Ancak kırık malzemenin tekrar eritilerek kullanılması halinde ses kalitesi düşmekte, plak kırılganlığı artmakta ve istenmeyen çıtırtılar artmaktadır. Bunun içinde plağın ağırlığı arttırılarak kırılganlığı bir nebze azaltılmış olmaktadır.
   Günümüzde plaklar genellikle dijital ortamdan tekrar analog ortama dönüştürülerek yapılmakta. Ama bazı firmalarda halen bulunan eski analog stüdyo kayıtlarından çıkarılan masterlerden üretilmektedir.
    Aşağıda plağın üretim halinin resmi bulunmaktadır.

Yorumlar

Bir Yorum Bırak