Hi-Fi (High Fidelity) Nedir?

İçinde : Teknik Yazılar Üzerinde: Thursday, May 17, 2018 Yorum: 0 Hit: 3961

Hi-Fi (High Fidelity) Nedir?


Türkçede “Yüksek Sadakat” anlamına gelen Hi-fi, High End and Ultra Fidelity kavramlarının kısaltılmasıdır. High End, belirli bir gerilime ihtiyaç duyan, empedansı olan cihazlardır, hoparlör gibi. Ultra Fidelityise bozulma oranını en az tutan ve sesi işleyen kısımdır, amfi (Kuvvetlendirici) gibi.
Temel olarak iyi müzik dinlemek ya da alınan kaydın kayıpsız bir şekilde dinlemek olarak özetleyebiliriz.
Hi-fi kategorisine giren aletler kaydedilen sesi dinleyiciye aslından neredeyse farksız olarak aktarabilme özelliğine sahiptir.


HI-FI KRİTERLERİ 


1. Ton ayarı: Sesin frekans aralığı (frequency range) şeklinde tanımlanır. Hertz(Hz) ile ifade edilir. Kısaca alt, orta ve üst sesleri içeren bir skala içinde müzik dinleriz. Bir sistemin müziğin doğasında var olan bu sesleri aslına en yakın kapasitede verebilmesi önemli bir başarı ölçütüdür.

2. Reverberasyon etkisi: Canlı müzikte notaların belli bir duyulma süresi vardır. Müziğin temposu buna göre belirlenir. Kayıt ortamında saptanan bu özelliklerin sistemimizde aslına uygun biçimde duyulması, yani seslerin gereğinden kısa veya uzun duyulmaması da önemli bir ölçüttür.

3. Dinamik aralık: Desibel(dB)cinsinden ifade edilir. Sesin büyüklüğü ile ilgilidir. Hiçbir audio sistemi canlı müzikteki büyüklüğü birebir veremez. Ancak en düşük ses ile en yüksek ses arasındaki aralık ne kadar büyük olursa, canlı müziğe o kadar yaklaşılmış olur.

4. Sahne görüntüsü: Müziğin icrasında enstrümanlar sahneye belli bir düzen içinde yerleşir. Bu üç boyutlu bir yerleşimdir. Bir müzik sistemi sahnedeki bu izlenimi doğru olarak yansıttığı ölçüde boyutlu ve başarılıdır.

5. Tını-ses rengi: Her enstrümanın belli bir ses karakteri vardır. Bu karakter harmonikler dediğimiz ve temel sese eşlik eden yan seslerle oluşur. Bunları doğruya en yakın biçimde bize ileten sistem, her enstrümanı kendi karakteristiğine uygun biçimde dinlememizi sağlar.

6. Dinamik değişim: Müzikte farklı enstrümanların seslerindeki yükseklik farkı dışında bir de aynı enstrümanın çeşitli iniş-çıkışları sözkonusudur. Canlı müzikte bu hiçbir zaman monoton bir çizgi izlemez. Sistemimizin bu konudaki başarısı da oldukça uç bir performansı ifade eder.

YAZAR :  OĞUZ BERK (BERK PLAK)

Yorumlar

Bir Yorum Bırak