Yerli ve Yabancı Plak Şirketleri

İçinde : Makaleler Üzerinde: Sunday, March 25, 2018 Yorum: 0 Hit: 8350

Yerli ve Yabancı Plak Şirketleri

Plak Şirketleri :1

Polydor Records

1946 yılında Almanya’da kurulan ancak çalışmalarını Londra’da yürüten plak şirketi Polydor, müzik dünyasının en önemli

kuruluşlarından Universal Music Group ile birlikte çalışmış bir yapıdır.

Polydor’un isminin yavaş yavaş müzik dünyasında yayılması, 1960’lı yıllarda en az The Beatles kadar ünlü Tony Sheridan and the Beat

Brothers ile çalışmaya başlamasına tekabül eder.Polydor records JamesBrown’ın da aralarına katılmasıyla popüler plak şirketlerinden biri haline gelmiştir.

1970’liyılların kült isimleri Bee Geesve Gloria Gaynor’la da anlaşan Polydor’un bu istikrarlı gidişatı The Who,The Jesusand Mary Chain, Saint Etienne,TheJam,Motörhead,gibi grupların Polydor çatısı altında buluşmasıyla devam etmiştir.

Amerikalı sanatçıların İngiltere’deki evi olan Polydor,günümüzde

müzik dünyasının en popüler isimlerinden Kendrick Lamar, Lady Gaga, Timbaland, Queens of the Stone Age, Eminem, Snoop Dogg, The Black


Eyed Peas,Selena Gomez,Demi Lovato,Jonas Brothers,Miley Cyrus başta olmak üzere sayısız isimle çalışmaya devam ediyor.

Plak Şirketleri :2

Decca Records

DeccaRecords’un temelleri 1929 yılında atıldı.Caz ve swing türlerinin yanısıra birçok popüler müzik kaydına da bünyesinde yer veren DeccaRecords;Columbia,EMI,Victor gibi plak şirketlerinden sonra kurulmasına rağmen daha popüler ve başarılı oldu diyebiliriz. Jack

Kapp tarafından kurulan Amerikan Decca’nın ilk sanatçı anlaşması, 1920’lerin ortalarında gerçekleşti. Bing Crosby’nin kayıtlarını basmak için yola çıkan Decca, Crosby’nin kısa sürede yakaladığı başarısı sonrasında Guy Lombardo,Ted Lewis,Ethel Waters,the Dorsey

Brothers, the Mills Brothers gibi isimlerle de çalıştı.

1930’lu ve 40’lı yıllarda Amerikan Decca Records’un birlikte çalıştığı isimler arasında artık Count Basie, Louis Armstrong, Jane Froman, Earl Hines başta olmak üzere birçok cazcı bulunuyordu. İngiliz Decca

Records ile ilgili anlatılan en ilginç hikayelerden biri ise; The

Beatles’ın,plak şirketi tarafından reddedilmiş olması...

1962 yılında

canlı performanslarını sergilemek üzere Decca stüdyolarına gelen The Beatles,plak şirketi tarafından beğenilmemiş ve listeye alınmamıştı.

Decca Records,Universal Music ile birlikte çalışmaya başlamasının ardından birçok film müziği,canlı kayıtlar ve hatta Elvis Presley’in çeşitli albümlerine uzanacak kadar yelpazesini genişletti.

Orkestra kayıtları için Decca Tree adı verilen ve stereo kayda olanak sağlayan bir sistem geliştirildi.1955 yılında uygulanmaya başlanan bu yeni tekniği Avrupa'da ilk kullanan Decca' dır.

Decca Records, şu an müzik dünyasında gelecek vadeden, yetenekli ve henüz keşfedilmemiş isimlerin albümlerini yayınlıyor.

Plak Şirketleri : 3

Atlantic Records

1947 yılında Ahmet Ertegün ve Nasuhi Ertegün tarafından kurulan Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir müzikyapım şirketidir. R&B, rock n roll ve caz türü yapımlarla bilinmektedir.

Warner Music Group tarafından işletilmektedir. 2004 yılında Atlantic Records ve Elektra Entertainment Group birleşerekAtlantic Records Group şirketini oluşturmuştur.

Ahmet Ertegün'ün seksen üç yaşındayken 14 Aralık 2006'da ölümüne dek şirketin "kurucu başkanı" idi.

Şirketin bugünkü başkanı Craig Kallman'dır.Ray Charlesı keşfedip, dünyaya tanıtmış olan plak şirketidir.

Tarkan'a 1996 yılında lanse edilen İngilizce albümü Come Closer bu şirket yapmıştır.Albüm, Almanya AlbümListesi'nde 18, İsviçre Albüm Listesi'nde 43, Avusturya Albüm Listesi'nde 50 numaraya kadar

yükseldi.

Bu şirketle çalışan grup ve sanatçılar arasında Aretha Franklin,Bee Gees,Bette Midler,Bruno Mars,Charles Mingus,Chic,Coldplay,Cream,Crosby, Stills, Nash & Young,Emerson, Lake & Palmer, Foreigner,Phil Collins, Twisted Sister ve Yes sayılabilir.

Plak Şirketleri : 4

Parlophone

Parlophone, Carl Lindström tarafından 1896 yılında kurulan müzik yapım şirketidir.

1926'da Parlophone, The Gramophone Company ile birleşti ve Electric and Musical Industries (EMI) olduColumbia Phonograph Company tarafından satın alındı.

Şirket, 1 Temmuz 2013'te Warner Music Group ailesine katıldı.

Son yıllarda Parlophone sanatçıları modern müziğe damgasını

vurmaya devam ettiler. 1990'lı yıllarda Blur ve Radiohead'in albumleri büyük beğeni topladı. 2000'de Coldplay, En İyiAlternatif Müzik

Albümü Grammy ödülünü kazandı.

The Beatles, John Lennon, Paul McCartney, Coldplay, Duran Duran, Kylie Minogue, Radiohead, Tina Turner,Queen gibi isim ve grupları bünyesinde bulundurmaktadır.

Plak Şirketleri : 5

EMI

EMI dünyanın 70 ülkesinde etkinlik gösteren bir müzik şirketi olup, geçmişi 1897 yılına dayanıp, İngiltere'de 1931yılında "UK Columbia

Graphophone Company" ve "Gramophone Company" adıyla iki firma olarak kurulmuş, daha sonra Electric andMusical Industries Ltd. adını almıştır.

1897 yılında EMI kurucusu Emile Berliner ürettiği ilk gramofonu tanıttı. Aynı yıl Londra'da ilk şirketleri kuruldu. Ertesiyıl yapılan ilk

gramofon kayıtlarının ardından Almanya, İtalya ve Fransa'da şubeleri açıldı.

1902 yılında ilk büyük sanatçısını da yarattı: Enrico Caruso.

1926'da dünyada ilk kez bir milyonu bulan satış rakamını Ernest Lough'ın O, for the wings of a dove albümüyle yakaladı.

Dünyada büyük yankı uyandıracak olan Long play patentini 1942 yılında aldılar.

Şirket 1986'da CD üretip satmaya başladı.Bugüne kadar dünyada tanınmış birçok müzik topluluğu, şarkıcı vemüzisyen EMI ile

çalışmıştır. Müzik arşivi konusunda 3 milyonu aşkın yapıtla dünyanın en büyük koleksiyonlarından birine sahiptir. Klasik, caz, country, alternatif, rock, pop ve rap - urban gibi türlerde, Angel, Astralwerks, Blue Note, Capitol, CapitolNashville, EMI, EMI Classics, EMI CMG, EMI Televisa Music, Mute, Narada, Parlophone ve Virgin gibi markalar yaratmıştır.

EMI Türkiye'ye 1986 yılında bir firma ile ortak olarak girmiş, 2003 yılı başında ortak olduğu firmanın hisselerini satın alarak% 100 hissesine sahip olmuştur. 28 Eylül 2012 yılında Universal Music Group ile tek

çatısı altına birleşmiştir.

Plak Şirketleri : 6

RCA Records (Radio Corporation of America)

Sony Music Entertainment'in bilinen en popüler müzik şirketlerinden biridir. 1901 yılında Victor Talking Machine Companyadıyla New York City'de Emile Berliner ve Eldridge R. Johnson tarafından kuruldu.

1930 yılında RCA Victor, ilk plağı piyasaya, “Program transcription” disk adı altında sürmüştür. Bu özel diskler 33⅓rpm hızında çalabilen 12 inch lik esnek plastik materyale kaydedilmiştir.

RCA Victor ve Columbia şirketleri arasındaki ticari rekabet, RCA Victor’un 7 inch (17.5cm) /45 rpm Extented Play(EP) 45’lik plak formatını tanıtmasıyla devam etmiştir.

1970 lerin başlarında plak üretimini ucuzlatmak için RCA Victor, daha ince ve kalitesi biraz daha düşük plaklarüretmiştir. Bu üretim

tekniğine Dynaflex adı verilmiştir.

Müzik türlerinden pop, rock, hip hop, R&B, blues, jazz, country 'e ağırlık vermektedir.

Bu müzik şirketinin kendisine mensup sanatçı ve gruplar arasında Christina Aguilera, Dave matthews band,David Bowie, Foo Fighters,Jefferson Airplane, Kasabian, Kings of leon, Avril Lavigne, The Strokes ve Velvet Revolver ,Sade,ZZ Top bulunmaktadır.

Plak Şirketleri : 7

Virgin Records

1972 yılında Richard Branson tarafından kurulmuş bir kayıt şirketidir. Günümüzde müzik sanayisindeki en saygın şirketlerdendir. 1972'den beri dünyanın en önemli sanatçıların yapımcılığını bu şirket

üstlenmiştir.

1992 yılında EMI plak şirketine satılmıştır. Universal Music Group tarafından 2012'de EMI satın alınmasından sonra2013 te Virgin EMI Records olmuştur.

Bünyesinde Janet Jackson,Mariah Carey,Paula Abdul,Spice Girls

Gorillaz,Neneh Cherry,Tina Turner,Korn,The Rolling Stones, Lenny Kravitz,The Kooks,Mike Oldfield gibi önemli sanatçıları ve grupları barındırmıştır.

Plak Şirketleri : 8

Dutch Record Company DURECO

Corry Konings Jacques Herb, Vader Abraham tarafından 1952 yılında kurulmuştur.1970'lerin başında, yılda 36 milyonkayıt satıyordu.

1968 yılında çıkarttıkları albumleri müzik türlerine göre 'Fil etiketler" şeklinde ayrıma tabii tutarak yayınlamışlardır.

Pop müzik için Pembe Fil, zencilerin yaptığı müzikler için Mavi Fil , Jazz müzikleri içinse Beyaz Fil ve Siyah Filetiketleri kullanıldı.

70'li yılların sonunda etiket uygulaması yavaş yavaş yok oldu. 1980 de ise Pembe Fil etiketi uygulaması bitti.

Daha sonra Dureco Benelux oldu GIP etiketi kullanıldı.

2001 yılında Hollandalı müzik yayıncısı Strengholt Müzik Grubu şirketi devraldı

Şirket bünyesinde Shocking Blue,Oscar Harris ,Kool & The Gang , Anita Meyer,Ben Cramer gibi sanatçıları bulundurdu.

Plak Şirketleri : 9

Emre Plak

Emre Grafson Plak ya da bilinen adıyla Emre Plak, 1970 yılında İstanbul'da kurulmuş bir albüm yapım şirketidir.

Hüseyin Emre tarafından kurulan şirket kuruluşundan birkaç yıl sonra dönemin en büyük arşivine sahip olan plak şirketiGrafson Plak ile birleşerek bugün ki adı olan "Emre Grafson Plak" adını almıştır.

Bünyesinde Barış manço, Cem Karaca,Moğollar,Tanju Okan ,Ajda Pekkan, Mahsuni Şerif,Ebru Gündeş,Zeki Müren,İbrahim Tatlıses

,Serdar Ortaç, Yusuf Güney, Rafet El Roman, Ferhat Göçer gibi önemli müzisyenleri bulundurmuştur..Ayrıca Emre Plak,Barış Manço'nun en uzun süre çalıştığı plak şirketidir. Manço, Emre Plak ile 7 albüm

çıkarmıştır.

Plak Şirketleri : 10

Elenor Plak

Elenor Plak 1973 yılında İstanbul'da kurulmuş yapım şirketidir. 300'ü aşkın sanatçıya albüm yapmıştır ve halen de devam etmektedir. Plak zamanından bugünlere gelmiş ve dijital dünyada da ekinliğini sürdürmekte olan Türkiye'nin önemli müzik yapım şirketlerindendir.

Bu şirketten plak çıkartan sanatçılar arasında Müslüm Gürses,Zeki Müren,Bülent Ersoy,Kamuran Akkor,Hüner Coşkuner,Ajda

Pekkan,Gönül Yazar,Ferdi Tayfur,Ayşe Tunalı,Neşe Karaböcek,Gülden Karaböcek,Ferdi Özbeğen, Seyyal Taner,Şevket Uğurluel,Suat Sayın,Huri Sapan,Ömür Göksel sayılabilir.

Ayrıca Elenor Plak, Müslüm Gürses'in en uzun süre çalıştığı plak şirketidir. Müslüm Gürses, Elenor Plak ile 28albüm çıkarmıştır.

Yazar :  Oğuz Berk (Berk Plak)

Yorumlar

Bir Yorum Bırak